آمینو اسید ها یا همان اسید های آمینه ترکیباتی بسیار حیاتی برای ادامه زیست انسان به شمار میروند . آمینو اسید ها یا اسیدآمینه ها در اصل به هر نوع مولکولی که شامل گروه‌­های آمین و کربوکسیلیک اسید باشد ، گفته می­‌شود .در علوم مواد شیمیایی ، اسیدهای آلفا آمینو به ترکیباتی گفته میشود که در آن‌ها گروه‌­های آمین و کربوکسیل به یک کربن متصل هستند. اسیدهای آمینه اغلب به عنوان عوامل و  زنجیره‌­های سازنده‌ی پروتئین ها شناخته می­‌شوند و برای بدن انسان بسیار مهم به شمار میروند . نقش اسید آمینه ها برای آغاز و تکمیل فرآیندهای حیاتی بدن انسان مانند ساخت پروتئین‌­ها ، سنتز هورمون‌ها و انتقال­ دهنده­‌های عصبی انکار ناپذیر است . 

این ترکیبات به وسیله‌ی پیوندهایی به اسم پیوند پپتیدی به هم متصل می‌­شوند .  تعدادی از اسیدآمینه ها به هم می­‌پیوندند تا یک پلی­پپتید را بوجود بیاورند. این زنجیره ها نیز به هم متصل شده و پروتئینهای گوناگون را شکل میدهند .

آمینو اسید ضروری و غیر ضروری : 

همانطور که گفته شد اسید های آمینه در اصل بلوک های سازنده پروتئین‌ها به شمار میروند . از دید تکنیکال ، اسیدهای آمینه ترکیبات آلی به شمار میروند و شامل گروه‌های عاملی آمین و کربوکسیل به همراه یک زنجیره جانبی هستند که مخصوص هر آمینو اسید مجزا است . بر حسب قابل سنتز بودن یا نبودن این ترکیبات حیاتی توسط بدن انسان ، اسیدهای آمینه را می‌توان به دو نوع ؛ اسیدهای آمینه ضروری و آمینو اسیدهای غیر ضروری طبقه بندی کرد .پس در نتیجه اسیدهای آمینه ضروری توسط بدن نمی‌توانند مورد سنتز قرار بگیرند و میبایست حتما از طریق غذاها وارد بدن انسان شوند . اما نوع غیر ضروری قابلیت سنتز توسط بدن انسان را دارند .

آشنایی با اسید آمینه‌های ضروری :

همانطور که قبلا بیان شد اسیدهای آمینه ضروری در اصل آن دسته از  آمینو اسیدها هستند که باید از طریق رژیم غذایی دریافت شود ، زیرا بدن نمیتواند این ترکیبات را تولید کند .
باید بدانیم که تعداد اسید های آمینه‌ ضروری ۹ اسید آمینه از حدود۲۰ اسید آمینه  شناخته شده هستند . منابع غذایی ای که به توسط آنها می‌توان این ترکیبات مهم را دریافت کرد منابع غذایی ای همچون دانه های سویا، دانه های کینوا، تخم مرغ ،  گوشت مرغ ، گوشت قرمز و پروتئین گیاهی هستند .
 
نقشی که آمینو اسید های ضروری در بدن انسان ایفا میکنند ، تاثیر اساسی بر ساخت و ترمیم بافت های عضلانی انسانی  است . این ترکیبات بسیار مهم مولکول های پیش ساز را برای تشکیل انتقال دهنده های عصبی در مغز را نیز  تشکیل  می‌دهند . قاعدتا  از بابت کمبود اسید آمینه‌های ضروری نباید نگرانی خاصی وجود داشته باشد ؛ به این دلیل که به احتمال بسیار زیاد این آمینو اسیدها از طریق غذا ها حاصل میشوند .

آشنایی با آمینو اسید های غیر ضروری :

 
 
همانطور که پیشتر توضیح دادیم اسیدهای آمینه غیر ضروری در واقع لازم نیست که از طریق رژیم های غذایی دریافت شوند زیرا قابلیت تولید توسط بدن انسان را دارند . به طور کلی ۱۱ اسید آمینه از حدود ۲۰ آمینو اسید در دسته‌بندی  غیر ضروری به شمار میروند . بخشی از موثرترین نقش های اثرگذار این ترکیبات غیرضروری عبارتند از حذف سمومی که در سنتز RBC و WBC ضروری است ، تنظیم و افزایش عملکرد مغز و بهبود بسیاری از فرایندهای زیستی انسان  هستند .
 
معمولا احتمال کمبود اسید آمینه‌های غیرضروری بسیار نادر است ، اما بنا به دلایلی مثل گرسنگی ممکن است این موضوع رخ دهید .
بخشی از آمینو اسید هایی که در یک مقطع ضروری و در مقطع دیگر غیرضروری به نظر میرسند ، اسیدهای آمینه نیمه ضروری نامیده می­‌شوند. (مقطع ضروری میتواند شامل دوران کودکی و مقطع غیرضروری میتواند شامل دوران بزرگسالی شود ).

آثار کمبود آمینو اسید ها در بدن انسان :

طبق مطالب گفته شده در بالا ، اسیدهای آمینه نقشی بسیار حیاتی و اساسی در بدن انسان ایفا می­‌کنند . کمبود اسید آمینه در بدن انسان موجب به وجود آمدن عوارضی میشود که در ادامه مطلب بیان میشوند :

  • ایجاد بیماری آرتروز .
  • موجب ایجاد دیابت میشود .
  • عدم تعادل­ قلبی و عروقی را سبب میشود .
  • موجب ایجاد نوسانات خلقی میگردد .
  • افزایش مشکلات پوستی را به همراه خواهد داشت .
  • یکی از دلایل ریزش مو خواهد بود .
  • موجبات ایجاد اختلالات در تنظیم خواب میباشد .
  • کاهش یا افزایش وزن را به دنبال خواهد داشت .

مزایای آمینو اسید ها در بدن انسان :

  • موجب بهبود خلق و خو در انسان میشوند :

آمینو اسید تریپتوفان برای تولید سروتونین اساسی به شمار میرود و نقش آن به‌ عنوان یک انتقال­ دهنده‌ی عصبی در بدن انسان است .

ماده سروتونین در حقیقت رفتار و خواب انسان را تنظیم می­‌کند ،و در اثر کمبود سروتونین در بدن افسردگی و اختلال در خواب ایجاد می­‌شود . 

  • موجب تقویت عملکرد تمرینی در ورزشکاران میشود :

طبق مطالعات و پژوهش های صورت گرفته ؛ اسیدهای آمینه نقشی مهم در کاهش خستگی ، بهبود عملکردهای ورزشی و تحرک عضلات بعد از تمرینات ورزشی و تمرینی دارند.

  • موجب جلوگیری از تحلیل رفتن ماهیچه ها در انسان ها میشود :

به طور کلی تحقیقات نشان میدهد که استفاده از این ترکیبات در ورزشکاران و سالمندان موجب جلوگیری از کاهش و تحلیل ماهیچه ها میگردد .

  • در مبحث کاهش وزن موثرند :

با تکیه به برخی از مطالعات در انسان­ها و حیوانات باید گفت که آمینواسیدهای ضروری در کاهش چربی های اشباع در بدن موثر هستند . 

آجیل منبع غنی آمینو اسیدها :

به طور کلی غذاهایی که حاوی برخی اسیدهای آمینه ضروری باشند ، اما همه آنها را در بر نگیرند ، پروتئین ناقص نامیده می شوند . این غذاها شامل آجیل، دانه ها، لوبیا و برخی غلات هستند .

 
8 آجیل پر پروتئین و اسید آمینه که باید به رژیم غذایی خود اضافه کنیم عبارتند از :
  • انواع بادام ها  . 
  • انواع گردو ها . 
  • انواع پسته ها . 
  • کاشوبادام هندی. 
  • آجیل کاج.
  • آجیل برزیلی. 
  • بادام های زمینی. 
  • فندق.

انواع ماهی ها سرشار از اسید های آمینه :

آمینو اسیدهای ضروری در ماهی­‌های گوناگون وجود دارد . لازم است که بدانیم ماهی‌های چرب از‌جمله سالمون ، ماهی ­تن‌  و ساردین سرشار از اسیدهای چرب حاوی امگا سه و روغن ماهی نیز هستند که در واقع این ترکیبات در جلوگیری از بیماری­‌های قلبی بسیار موثر هستند .

 
ماهی ها حاوی هر 9 اسید آمینه ضروری هستند . این مطلب بدان معناست که آنها منابع “کامل” پروتئین به شمار میروند . پروتئین سویا و نخود نیز منابع پروتئین کامل گیاهی هستند .
 
در واقع هم ماهی و هم گوشت قرمز، مانند گوشت گاو، گوشت گوسفند و مرغ می توانند تغذیه سالمی به شمار بروند . باید بدانیم که مرغ و ماهی بهترین منابع پروتئین و آهن در میان مواد غذایی به شمار میروند . هر دوی این گوشتها در واقع جایگاه خود را در یک رژیم غذایی سالم محفوظ دارند . با این حال، کاهش مصرف گوشت قرمز و افزایش مصرف ماهی ممکن است سلامت انسان را بهبود ببخشد .

گوشت مرغ منبع غنی از آمینو اسید ها :

 
9 اسید آمینه ضروری
 
باید بدانیم که ؛ پروتئین مرغ حاوی تمام 9 اسید آمینه ضروری برای بدن انسان است که به این ترتیب آن را به یک “پروتئین کامل” تبدیل می کند . تحقیقات نشان می دهد که خوردن مرغ به عنوان بخشی از رژیم غذایی غنی از سبزیجات می تواند خطر ابتلا به چاقی، بیماری های قلبی عروقی و دیابت نوع دو را کاهش دهد.
 
 
گوشت بوقلمون، گوشت بدون چربی و گوشت مرغ در مقایسه با گوشت های قرمز، همگی سرشار از اسیدهای آمینه ضروری و نسبتاً کم چربی اشباع هستند .

کالا علم ؛ فروش تخصصی انواع مواد شیمیایی و محیط کشت های آزمایشگاهی

مجموعه شیمیایی – آزمایشگاهی کالاعلم ؛ عرضه کننده انواع محیط کشت های میکروبیولوژی و سلولی ، همچنین انواع مواد شیمیایی آزمایشگاهی انواع متنوع آمینو اسید های خالص را از برترین برندهای دنیا مانند مرک ، سیگماآلدریچ و همچنین برترین برندهای هندی و چینی در حجم های خرد و انبوه ارائه میکند.