تعریف مواد شیمیایی
از دیدگاه علم شیمی ، مواد شیمیایی به رده ای از مواد گفته میشوند که هر کدام دارای ویژگی ها و خصوصیات ویژه ، مشخص و منحصر بفردی دارند که در دایره ای کلی از تعاریف کشف شده علمی میگنجند . شیمی دانی به اسم جوزف پراست مفهوم مواد شیمیایی را در قرن 18 میلادی پس از انجام تحقیقاتی روی برخی مواد که در آن زمان بر روی آنها آزمایش میکرد به کار برد . وی به این نتیجه دست یافت که همه نمونه ها از یک ترکیب خاص و معین ، دارای یک ساختمانند و همه از همه جهات همانند همند واین جهات مطابق با میزان عناصر موجود در آن ترکیب متغیرند . این مطلب امروز به قانون ثابت ترکیب مشهور است .
مواد شیمیایی میتوانند به صورت ساده یا ترکیبی و یا آلیاژی باشند .اجزای تشکیل دهنده مواد شیمیایی را نمیتوان با استفاده از روشهای معمول جداسازی به شکل فیزیکی و بدون تجزیه عناصر و تعیین ترکیب درصد آنها مشخص نمود . به طور کلی عناصر شیمیایی میتوانند در شرایط مختلف با یکدیگر ترکیبهای مختلفی را بوجود آورند . در عین حال میتوان مواد شیمیایی را به روشهای گوناگون به عناصر تشکیل خود تجزیه کرد .به طور باید گفت که مواد شیمیایی در طبیعت به ندرت به صورت خالص قابل دستیابی هستند . در کل میتوان گفت مواد شیمیایی در 4 دسته وجود دارند : جامد ، مایع ، گاز و پلاسما .
مواد شیمیایی طبیعی و مصنوعی چیست ؟
مواد شیمیایی طبیعی :
گازها :
نیتروژن ، هیدروژن ، اکسیژن ، هلیوم ، آرگون و…. گازهایی هستند که به صورت طبیعی در محیط وجود دارند . هیدروژن را تقریبا میتوان بیشترین مقدار گاز طبیعی موجود در جهان نامید .
مایعات :
مواد شیمیایی به شکل مایع در طبیعت نیز بسیار فراوانند و مشهورترین و پر مصرف ترین و در عین حال بیشترین مقدار آن همان آب یا H2O است که حیات تمامی موجودات زنده به این ترکیب اعجاب آور هیدروژن و اکسیژن وابسته است . این ترکیب در حالت جامد دارای حجم بیشتری میشود و این یکی از عوامل تمایز این ماده شیمیایی با مایعات طبیعی دیگر است .
جامدات :
تمامی مواد جامد موجود در طبیعت از مواد شیمیایی ساخته شده اند . حال این مواد میتوانند از ترکیب چندین ماده شیمیایی تشکیل شده باشند مانند : سنگ ها ، خاک و گرانیت و یا میتوانند به صورت تک عنصر وجو داشته باشند مثل جیوه ، روی ، مس و دیگر عناصر .
به طور کلی مواد شیمیایی یا به صورت صنعتی و مصنوعی تولید میگردند و یا به صورت طبیعی در طبیعت یافت میشوند . و در واقع علم شیمی مطالعه روی ماده و انرژی و تعامل بین آنها تمرکز دارد .
انسانها از دیر باز و طبق آنچه ما میدانیم حدود پنج هزار سال پیش اقدام به تولید برنز کردند که ترکیبی مصنوعی از فلزات مس و قلع بود و موجب رشد و پیشرفت شگرفی در زندگی بشر آن زمان گشت . پس از آن بسیاری از ترکیبات دیگر منجر به تولید آلومینیوم سبک ، فویل ، فولاد ضد زنگ و صدها محصول ترکیبی مصنوعی شیمیایی دیگر شد که نقشی بسزا در تعریف زندگی امروزی بشر دارند .
بی تردید تمامی آنچه ما تنفس میکنیم ، میخوریم و مینوشیم همگی از مواد شیمیایی تشکیل یافته اند . اما امروز بدلیل پیشرفت صنایع و ایجاد آلودگی های زیست محیطی که بشر خود ایجاد کرده است موجب ایجاد مضراتی از سوی این محصولات برای انسانهای کره زمین شده است .
ترکیبات مصنوعی مواد شیمیایی کمک میکنند که غذاهایی ارزانتر تولید شوند ، ماندگاری بیشتری داشته باشند و ترد و نرم بمانند . همچنین ترکیبات مصنوعی موجب پیشرفت شگرفی در صنعت داروسازی شده است .
تفاوت مواد شیمیایی آلی و معدنی چیست ؟
به صورت کلی مواد شیمیایی به 2 گروه اصلی : آلی و معدنی طبقه بندی میشوند و این دو دسته در انواع صنعتی و آزمایشگاهی بر طبق نوع مصرف و صرفه اقتصادی و روش تولید ، تهیه میشوند .
- مواد شیمیایی آلی :
در حالت کلی ، کلیه مواد شیمیایی آلی حاوی عنصر کربن هستند و انواع ساختارهایی که این عنصر ایجاد میکند ، در اصل کلید تنوع اینگونه محصولات است . میتوان گفت هر آنچه زنده است در واقع وابستگی حیاتی و تنگاتنگی با مواد شیمیایی آلی دارد . مواد غذایی ، کربوهیدرات ها ، چربی ها ، پروتئینها ، هورمونها ، آنزیم ها ، ویتامین ها ، کلروفیل ها و هموگلوبین همگی از مواد آلی تشکیل یافته اند . همچنین انواع لاستیک ها ، لباسهای پشمی ، پنبه ای ، نخی و انواع سوختهای فسیلی مثل بنزین ، گازوئیل ، زغال سنگ و گاز طبیعی ، رنگ ها ، پلاستیک و بسیاری از محصولاتی که بشر روزانه با آنها سروکار دارد از ترکیبات آلی تشکیل یافته اند . در ابتدا تصور میشد مواد آلی فقط از موجودات زنده بوجود میآیند اما پس از ساخت اولین ترکیب آلی در آزمایشگاه ، این نتیجه حاصل شد که اینگونه مواد شیمیایی قابل تولید در حالت مصنوعی هم هستند .ترکیبات آلی را ترکیبات کربن هم مینامند .
- مواد شیمیایی معدنی :
در اصل مواد شیمیایی معدنی را میتوان به طور کلی به عنوان شیمی عناصر دیگر در نظر گرفت که شامل همه عناصر باقیمانده در جدول تناوبی و همچنین کربن، که نقش عمدهای در بیشتر ترکیبات معدنی دارد، معرفی نمود. اغلب مواد معدنی شامل فلزات قلیایی ، قلیایی خاکی و واسطه هستند . مواد معدنی همچنین در موارد زیادی دارای رسانایی الکتریکی هستند . این مواد اغلب سفت و سخت و محکم هستند و در عین حال نقاط ذوب و جوش بالایی دارند . از بارزترین خصایص اینگونه مواد تنوع رنگ آنها بدلیل وجود فلزات در ترکیب آنها هستند . به همین دلیل در زمان سوختن این مواد رنگ خاصی بوجود میآید که نشان دهنده فلز درون آن میباشد . این مواد در آب بسیار محلول هستند و همچنین میتوانند تشکیل بلور و کریستال دهند .
- تفاوت مواد آلی و معدنی :
همانطور که توضیح داده شد در تمام ترکیبات آلی حتماً کربن وجود دارد، در حالی که تعداد زیادی مواد معدنی بدون کربن وجود دارد.
همچنین در ترکیبات آلی، اتم های کربن میتوانند با یکدیگر ترکیب شوند و زنجیرهای طویل تشکیل دهند، در حالی که این خاصیت در عناصر دیگر خیلی کمتر دیده میشود.
مقاومت کلیه مواد آلی در برابر حرارت از مواد معدنی کمتر است.
اغلب واکنشهای میان مواد آلی کند و دو طرفه یا تعادلی بوده، در حالی که اغلب واکنشهای معدنی سریع میباشند.
تفاوت مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی چیست ؟
مواد شیمیایی صنعتی :
در کل در روشهای علمی صنعتی سازی مواد شیمیایی هدف بر این بوده است که این متریال در حجم های بالا و انبوه تولید شود به 2 دلیل عمده : 1- در دسترس پذیرتر کردن محصولات بسیار کاربری و 2 – به صرفه تر کردن هزینه تهیه و استفاده از اینگونه محصولات . بدیهی است مواد شیمیایی ای که طی فرایندهای صنعتی تولید میشوند از لحاظ خلوص پایینتر از محصولات مشابه در گریدهای تخصصی و آزمایشگاهی هستند گرچه به چنین خلوص بالایی در فرایند تولید صنعتی عموما نیازی نیست . فرآیند های صنعتی سازی شامل : تبخیر یا تقطیر صنعتی ، حل کردن ، تعاملات شیمیایی و بیوشیمیایی با دیگر مواد شیمیایی ، خنک کردن ، رشد کریستالها و …. میباشند .
مواد شیمیایی آزمایشگاهی :
این دسته از مواد شیمیایی عموما در آزمایشگاهها ، مراکز کنترل کیفی و لابراتوارها استفاده میشوند . در فرآیند تولید این مواد شیمیایی در کارخانه ها از روشهایی بسیار دقیق و نوین بهره گرفته میشود و طبیعی است که این دسته از محصولات که البته در مقادیر بسیار کم نسبت به محصولات صنعتی تولید میشوند بسیار خالصتر از نوع صنعتی خود میباشند و در عین حال از لحاظ قیمت بسیار با انواع صنعتی تفاوت دارند و گران قیمت ترند . باید این نکته را متذکر شد که از نظرتنوع مواد شیمیایی آزمایشگاهی تولیدی در جهان ، هزاران برابر مواد شیمیایی صنعتی هستند زیرا تولید یک ماده شیمیایی در مقیاس صنعتی باید توجیه علمی و اقتصادی داشته باشد و نیاز به کاربری آن در حجم انبوه باید احساس شود و دقیقا به همین دلایل است که مواد شیمیایی صنعتی از لحاظ تنوع بسیار کمتر از محصولات شیمیایی آزمایشگاهی هستند .
این دسته از محصولات بسته بندی های گوناگونی دارند و در انواع گریدهای مواد شیمیایی در دسترس هستند .
مرکز خرید مواد شیمیایی آزمایشگاهی
کاربردهای مواد شیمیایی آزمایشگاهی
کاربرد مواد شیمیایی در صنایع غذایی و امور کشاورزی
بسیاری از کودهای شیمیایی برای محافظت از آلودگی محصولات زراعی و نیز انواع اکسین های کشاورزی موجب سرعت رشد محصولات کشاورزی و نیز کنترل و در مواردی مانع جلوگیری از ریزش زود هنگام محصول میشوند .
در بسیاری موارد برای نگهداری مواد غذایی، نگهداری غلات و محصولات نیز از ترکیبات شیمیای ونیز محیط کشت ها استفاده می شود مانند کیتوسان.
کاربرد انواع محصولات شیمیایی در علم و تکنولوژی
بی تردید استفاده های ناروا از محصولات شیمیایی پس از کشف محصولات جدید و پیشرفت علم شیمی موجبات رنج و بیماری بشریت را فراهم نموده است .
ولی باید دانست که تعدادی از کاربردها مانند استخراج روغن های گیاهی و گازهایی که به عنوان سوخت استفاده می شوند و همچنین تولید پاک کننده ها ، استفاده از ترکیبات شیمیایی در زندگی روزمره ما را اجتناب ناپذیر کرده است .
قطعا حضور مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی تقریبا تمام بخشهای زندگی انسان امروزی را در تمام زمینه ها دستخوش تغییر قرار داده است ، گویی حرکت و رشد و تکامل جدای از استفاده از مواد شیمیایی تقریبا کند و غیر ممکن به نظر میرسد .
کاربرد مواد شیمیایی متنوع در ساختارهای بهداشتی و زیبایی
داروهایی که از ترکیبات شیمیایی تشکیل شده اند، اساسی ترین بخش زندگی انسان را تشکیل میدهند.
تمامی آزمایش های تشخیصی از محیط کشتهای میکروبیولوژی و مواد شیمیایی بهره میبرند .
تمامی واکسن های آزمایشگاهی، نظارت و درمان پارامترهای کنترل سلامتی همگی به نوعی از ترکیبات شیمیایی استفاده می کنند.
باید گفت که زندگی انسان از بدو تولد تا پایان با کاربرد مواد شیمیایی در ارتباطی تنگاتنگ است. از تزریق گرفته تا قرص های ضد عفونی کننده، شیمی درمانی و تولید مثل ، همگی و همگی به طور مستقیم یا غیرمستقیم از ترکیبات شیمیایی بسیار مختلف استفاده می کنند.
در درمان های زیبایی نیز بسیاری از مواد شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد.
باید دانست انسان سالیان درازی است که با پیشرفت در استفاده و تولید ترکیبات شیمیایی توانسته است بر میانگین عمر و سلامتی نوع بشر و نیز دیگر جانداران بیفزایند .
کاربرد مواد شیمیایی در تمام صنایع
صنایع غذایی ، صنایع داروسازی ، صنایع کشاورزی ، نساجی و فلزی، کارخانه های چرم، صنایع پتروشیمی و بسیاری از صنایع دیگر بطور گسترده ای از ترکیبات شیمیایی استفاده می کنند. مثلا در صنایع غذایی کاربرد این ترکیبات در فرآیندهایی شامل تصفیه، مخلوط سازی و امولسیون روغن و چربی با سایر مواد و بسیاری از موارد دیگر ناگزیر به نظر میرسد. از این ترکیبات همچنین برای ساخت ویتامین ها، رنگ های غذایی و طعم دهنده ها استفاده می شود و بدون وجود آنها امکان نگهداری بسیاری از مواد غذایی در عمل غیر ممکن خواهد بود .
باید دانست که سوخت مورد استفاده و گازهای ایجاد شده در طی این فرایندها گاهی به زندگی انسان امروز آسیب می رساند اما بطورهم زمان باید پذیرفت که بسیاری از فرایندهای درمان نیز با استفاده از ترکیبات شیمیایی انجام می شود.
ارائه دهنده محصولات شیمیایی آزمایشگاهی
کالا علم به عنوان یک مجموعه شیمیایی آزمایشگاهی با موجودی کالا و دارا بودن توانایی ارائه دهها هزار نوع از انواع مواد شیمیایی در گرید آزمایشگاهی در حجم های خرد و انبوه جهت نیازمندان به خرید مواد شیمیایی شامل متخصصین ، دانشجویان ، صنایع ، کشاورزان و باغبانان ، محققین و پژوهشگران ، گستره ای وسیع از محصولات را با پوشش اغلب کاربری ها در اختیار مصرف کنندگان قرار میدهد . شایان ذکر است که درج تمامی محصولات بدلیل روند همیشگی کاهش و افزایش کالاها به طور کامل در سایت مواد شیمیایی آزمایشگاهی امکان پذیر نیست و با توجه به موجود بودن حدود 6000 ماده شیمیایی از شرکت مرک ونیز موجودی حدود 42 هزار محصول از شرکت های SFAC و SUPELCO و سیگما آلدریچ و کیولب ( QUELAB ) و چندین برند هندی و چینی و اروپایی دیگر در این مجموعه در صورتی که کالای مورد نظر خود را در بخش سایت نیافتید از یکی از طرق قرار داده شده در سایت اقدام نموده و نسبت به موجودی کالای خود استعلام بفرمایید .